Iedere fokker heeft wel eens een keer last gehad van veer mijten bij zijn dieren. Ze gaan gemakkelijk van het ene dier op het andere over en voeden zich met gevederte en huid deeltjes dat jeuk veroorzaakt bij de dieren. "Ze zuigen geen bloed", dat doen bloedluizen.

De dieren worden door de jeuk erg onrustig, daar dat de mijten ook in de nacht met hun werk doorgaan. Het is onnodig om te zeggen dat dit de leg en conditie van de dieren niet ten goede komt. Indien u in de gelegenheid bent om uw dieren een goed stof bad te laten nemen kan al veel narigheid voorkomen worden, want daar kunnen alle mijten en luizen zeer slecht tegen. Ik: heb een plaats gekend waar snoeihout verbrand werd, daardoor lag er wel een twintig cm. as,

Op een bepaald moment werd daar een koppeltje kippen gedumpt. Die droegen al het ongedierte bij zich wat er is. In een mum van tijd lagen die kippen zich te baden in dat as. Het is niet uit te leggen hoe die dieren er in een paar weken van opknapte. Van in elkaar gedoken dof uitziende dieren met dikke kalk poten, tot fiere glanzende geel potige sier kippen, dit komt dat de mijten en luizen stikken in het stof, en anders versuft raken en met het uitschudden van de kippen er met het stof uit vallen.

Omdat de veder mijt vrij gemakkelijk van het ene dier op het andere overgaan is het verstandig na de tentoonstelling uw dieren altijd te controleren Heeft u ondanks alles toch veder mijt dan zijn er vele middelen in de handel. Ik zelf gebruik een middel dat niet voor mijten en luizen aangeprezen maar als middel tegen vliegen bij koeien en paarden maar het bevalt mij prima tegen de luizen en mijten. Het is Vee rust, verkrijgbaar bij de foerage handelaar.

De werkzame stof is bijna dezelfde als van andere middelen, maar de fabrikant vind het te duur er licentie voor aan te vragen als middel tegen luis en mijten.