Kippen op Stok


In een blad van de Belgische Cochinclub las ik dat Cochins en cochinkrielen bijna nooit op stokken slapen. Op stok slapen wordt ook afgeraden, dan word en kalk poten voorkomen. Zo wordt geschreven; als kippen op stok zitten, ze zich met hun poten vastklemmen om de stok waardoor de schubben open komen te staan en de kalkmijten vrij toegang hebben, terwijl bij dieren die op de grond slapen de schubben volledig gesloten blijven, er geen luchttoevoer is dus ook geen mogelijkheid voor het ontwikkelen van parasieten. In mijn optie moeten kalkmijten uit het hok geweerd worden. Toevallig heb ik de laatste tijd bij diverse fokkers in de hokken kunnen kijken, daar heb ik stokken als een bezemsteel gezien, ook van ongeveer twee a drie cm breed voor grote kippen. Kippen omklemmen de stokken niet als het niet nodig is, te smalle of ronde stokken brengt veel onrust in de nacht te weeg.

Ik heb dikwijls kippen in bomen zien overnachten, zij zitten nooit op een dun takje maar altijd zo dat ze hun poten glad neer kunnen zetten. Dat moeten wij ook in onze hokken zien te benaderen, bij mij zijn de stokken voor de krielen minstens vijf cm breed, heb ook grote Keukens gefokt, die sliepen soms na wat oefening ook op stok wel van acht a tien cm breed, natuurlijk met goed afgeronde hoeken. Hiervoor heb ik geen enkel bewijs maar heb wel het vermoeden dat kippen die moeten vliegen minder last van spleetvleugels hebben, daarom zitten in mijn

kuikenhokken al stokjes, waar na vier a vijfweken gretig gebruik van wordt gemaakt om met hun vleugels te oefenen.

Beslist nog niet om te slapen, ook nog niet als de verwarming niet meer nodig is, dan blijven ze geruime tijd als een dot bij en op elkaar overnachten.

Feitelijk gaan ze pas uit zichzelf op stok om te slapen als de tweede rui voorbij is, dus na ongeveer twaalf a vijftien weken.

Wel breng je met een stok weer wat meer natuur in het hok, ik heb ten minste nooit meegemaakt dat mijn kippen niet op stok slapen als ze de gelegenheid hebben er wel op te slapen. Als er meerdere zitstokken nodig zijn in verbant met het aantal kippen dat er op moet overnachten is het aan te raden deze op de zelfde hoogte te bevestigen, als men ze op verschillende hoogte aanbrengt zullen ze vechten voor de hoogste stok

Het slapen van kippen op een zitstok wordt ook wel "roesten" genoemd gewoon een verbastering van rusten.