Melkproductie bij konijnen
Hoeveelheid, samenstelling en beïnvloedendefactoren.
Konijnen worden slechts bij uitzondering gehouden voor het winnen van de melk, er zijn daarom weinig gegevens beschikbaar.

Belang van de melk:

Een goede melk hoeveelheid, en goede samenstelling van de melk, zorgen er voor dat de jongen op 3 weken 6 x hun geboorte gewicht hebben. Dit met de mens vergeleken zal, een baby van 5 pont na 3 weken 3 kg moeten wegen. Bij konijnen is bij de eerste 3 levens weken de dagelijkse melk opname 10% tot 20% van hun lichaam gewicht in een zoog beurt. Voedster zoogt 1 x per dag [uitzonderingen meer].

Vergelijking melkproductie met andere diersoorten na het werpen

Konijn van +/- 4 kg geeft 0,32 kg melk is 72 gram per kg lichaamsgewicht.
Koe van +/- 600 kg geeft 47,5 kg melk is 78 gram per kg lichaamsgewicht.
Zeug van +/- 200 kg geeft 8,9 kg melk is 61 gram per kg lichaamsgewicht.

Factoren die de melkproductie beïnvloeden:

1] Aantal zogendejongen
2] Aantal tepels
3] Genetische achtergrond
4] Temperatuur
5] Opfok methode;lichaamsconditie
6] Voeding

De meeste konijnen hebben 4 paar tepels. [ ook meer of minder]

Konijnen hebben geen duidelijke tepel preferentie. [voorkeur]

Een zoog beurt/dag [3-5 minuten] waarbij jongen afwisselend zogen en dus meer jongen grootgebracht kunnen worden dan aantal tepels.

Biggen hebben vanaf de geboorte een eigen tepel

Opvallend is dat een konijnen tepel meerdere openingen heeft

Rol van de voeding

Aanlengen met zowel dierlijk als plantaardig vet geeft een significante verhoging van de melkproductie.

2 a 5 % extra vet geeft 5 tot 24 % hogere melkproductie.

Verhoging van de energie-inhoud door hoger zetmeel gehalte:

heeft geen effect op de melkgift.

Een voedster korrel met 4 a 5 % vet is aan te raden bij de zogendevoedster voor een betere melkproductie.

Enkele conclusies:

Konijnen geven veel melk [gemiddeld 250 gram./dag] met zeer hoog vet en eiwit gehalte [bijna vloeibare roomboter].

Erfelijkheid van de melkproductie is +/- 15 %.

Energie rijk voeder met wat extra vet stimuleert de melkproductie.

Melk samenstelling [vooral de vetzuren] kan gestuurd worden door de voeding.

Bovenstaande is opgetekend tijdens de jaarlijkse studiedag konijn WRSA te Utrecht.

Uit een lezing van Dr. Maertens dierenarts verbonden aan

het ministerie Veehouderij en Dierenwelzijn Belgiƫ

Piet Verhoef